Salamana tulevaisuuden aitiopaikalla
Voimahahmo-juttusarjassa tutustumme konsernimme arjen supersankareihin. Yksi heistä on Vertek Sähköpalvelu Oy:n työnjohtaja Tuisku Innola, joka viihtyy arjen vauhdikkaissa käänteissä. Aikuisiällä alaa vaihtanut Innola katselee työssään aitiopaikalta aurinkoenergian ja sähköautoilun kasvua.
Tuisku Innola aloittaa työpäivänsä kiinnittämällä sähköautonsa Rauman Kairakadun parkkialueella sijaitsevaan latauspisteeseen. Miehen puhelin soi jo toistamiseen muutaman minuutin sisällä. Näyttää siltä, että hänen tulisi liikkua salamana paikasta toiseen. Innola myöntää vertauskuvan pitävän paikkansa – ja sopivan hänen luonteelleen.
- Kyllähän minä tuon salama-ajatuksen voin helposti allekirjoittaa. Etenkin aiemmassa tehtävässäni asentajana työtahti oli sellainen, että askeleet vaihtuivat tiuhaan. Olen saanut palautettakin siitä, ettei kävelyvauhtini perässä meinaa pysyä silloin kun on asioita hoidettavana. Edelleen liikkeelle lähdöt tapahtuvat nopeasti, salamana mennään paikalle kun on tarve, Innola naurahtaa.
Hän työskentelee Vertek Sähköpalvelu Oy:ssä talotekniikan, sähköautojen latausten ja aurinkoenergian työnjohtajana. Hänen vastuullaan on aurinkopaneelien ja sähköautojen latausjärjestelmien asennustoiminta, sekä Rauman alueen keikkaluonteiset sähköasennustyöt.
- Oikeastaan koko konsernin osalta kaikki sähköautojen latausjärjestelmiin liittyvät asiat menevät minun kauttani. Suunnittelen mitä ja milloin kohteissa tehdään, teen tarjouslaskennat ja huolehdin kokonaisuuden toteutuksesta aina käyttöönottoon ja opastukseen asti.
Innola on päivittäin tekemisissä asiakkaiden kanssa, joten asiakaspalvelun lisäksi hänen toimensa on tietyllä tapaa myös myyntityötä.
- Työssä onnistuminen vaatii hyviä vuorovaikutustaitoja, sekä organisointi- ja stressinsietokykyä. On osattava tulla erilaisten ihmisten kanssa toimeen ja saatava suunsa auki. On myös tiedettävä asioista mahdollisimman laaja-alaisesti, jotta kykenee reagoimaan erilaisiin tilanteisiin ja tarpeisiin. Pidän tärkeänä sitä, että tiedän jotain kaikista meidän palveluistamme.
Kännykkäbuumista koulunpenkille
Innola on työskennellyt Vertek Sähköpalvelu Oy:n palveluksessa vuodesta 2013 lähtien. Hän lukeutuu niihin, jotka ovat vaihtaneet alaa aikuisiällä. Työhistoria on monipuolinen, mutta kaikki on tavalla tai toisella tekemisessä sähkön kanssa.
- Olen ollut lukioajoista lähtien erilaisissa elektroniikkaan liittyvissä tehtävissä. 1990-luvun puolivälin paikkeilla työskentelin Rauman ensimmäisen internet-operaattorin palveluksessa. Siitä tie vei tekemään kotisivuja, jonka jälkeen olin kännyköitä ja liittymiä myyvissä liikkeissä Raumalla, Innola muistelee.
Moni raumalainen saattaa muistaa hänet myös elektroniikkaliike Mustan Pörssin tiskin takaa. Tuolloin Suvituulessa, nykyisessä Wännin kauppakeskuksessa toimineessa liikkeessä Innola vastasi matkapuhelinosastosta ja toimi myöhemmin myymäläpäällikkönä.
- Liikkeen vuokrasopimuksen päättymisestä johtuen liike suljettiin ja sain muiden tavoin irtisanomisilmoituksen. Elettiin vuotta 2011 ja siinä kohtaa minulla oli työsuhdetta takana tasan kaksi päivää vajaa kymmenen vuotta.
Yhtäkkiä hän oli 32-vuotiaana jäämässä työttömäksi. Kotona odottivat vaimo ja esikoislapsi, sekä pankissa asuntolainan maksuerät. Kaveri mainitsi jääkiekko-ottelussa sähköasentajan perustutkinnosta, josta Innola kiinnostui.
- Sähköala oli aina kiinnostanut, mutta en vielä tiennyt siitä kovinkaan paljon. Samana syksynä alkoi Winnovassa koulutus, johon pääsin mukaan. Motivaatio opiskeluihin oli huomattavasti korkeammalla kuin mitä se olisi ollut teini-iässä.
Viimeisen työharjoittelunsa Innola suoritti Vertek Sähköpalvelu Oy:ssä, josta löytyi myöhemmin myös vakituinen työpaikka.
- Päätin hakea sellaisen työpaikan, jossa on aina töitä ja jossa viihdyn vaikka loppuelämäni. Eikä ole tarvinnut katua, sillä olen viihtynyt tässä erittäin hyvin.
Tiimityö takaa onnistumisen
Innolan työpiste sijaitsee Kairakadulla, mutta toisinaan hän suuntaa myös asiakaskohteisiin. Työn monipuolisuus tekee jokaisesta päivästä erilaisen.
- Tämä on ennen kaikkea tiimityötä. Minulla on hyvä ja reipas porukka, josta on helppo olla ylpeä. Vaikka minä juttelisin asiakkaiden kanssa kuinka mukavia tahansa, niin asentajan työ ja palvelualttius ratkaisevat, Innola sanoo.
- Voi kuulostaa kliseeltä, mutta palkitsevinta on se, kun saadaan asiakas tyytyväiseksi – on kyseessä sitten uuden järjestelmän asennus tai mahdollisen vian korjaaminen. Positiivinen palautekin lämmittää, mutta sitä ei saa tulla liikaa. Hyvässä tasapainossa positiivista ja rakentavaa palautetta.
Aurinkoenergian hyödyntäminen ja sähköautoilu ovat kovassa kasvussa. Tulevaisuuden osalta Innola on omassa työssään aitiopaikalla.
- Siinä missä muutama vuosi takaperin näistä kyseltiin keskimäärin kerran viikossa, on se nyt päivittäistä. Etenkin sähköautojen latauspisteet yleistyvät kovaa vauhtia. Työmarkkinatilanteesta johtuen haaste on osaavan ja motivoituneen henkilöstön rekrytointi. Teknisen osaamisen saa koulusta, mutta on oltava kiinnostus alaan ja halu oppia.
Perhe ja työ tasapainossa
Vapaa-ajallaan Innola liikkuu lasten harrastusten perässä. 11- ja 8-vuotiaiden tyttärien isä kuljettaa jälkikasvuaan voimisteluun, partioon ja kuvataidekouluun.
- Perhe on minulle erittäin tärkeä, ja se liittyy siinä mielessä myös työhön, että jos asiat eivät ole hyvin töissä tai kotona, ne vaikuttavat aina jollain tavalla toisiinsa. Perhe ymmärtää, että toisinaan täytyy tehdä pitkää päivää töissä, Innola hymyilee.
Ajoittain hyvinkin kiireinen työarki kaipaa vastapainokseen harrastuksia. Innola suuntaa talvisin jääkiekkokentille ja kesäisin golf-viheriöillä. Ympärivuotisena harrastuksena on padel. Hän on myös osaomistajana sekä purje- että moottoriveneessä.
- Veneilyyn liittyy vahvasti yllä- ja kunnossapito, mikä tuntuu välillä vievän isoimman osan harrastuksesta. Onneksi meillä on porukka, jonka kanssa hommia jaetaan.