Päiväni sähköasentajana
KUVAT & TEKSTI: Marko Östman
Vertek Sähköpalvelu Oy:n sähköasentaja Mika Niemi nauttii työsuhde-etuna kauniista kesäisistä maisemista. Työpäivät vierähtävät kaupunkien katoilla, sillä keväästä syksyyn hän keskittyy aurinkopaneelien asennuksiin.
Mitä toimenkuvaasi kuuluu?
Keväästä syksyyn teen pääsääntöisesti aurinkopaneelien asennuksia. Saamme Omavoiman myynnistä tiedot asennettavista järjestelmistä, minkä jälkeen olen yhteydessä asiakkaaseen. Sovimme asennusajankohda ja resursoin siihen asentajat. Toteutamme siis kokonaisuuden avaimet käteen -periaatteella. Talviaikaan teen monipuolisesti muita sähköasentajan töitä.
Työn parhaat puolet?
Tässä työssä jokainen kohde on omanlaisensa ja kohtaamiset ihmisten kanssa erilaisia. Näin ollen jokainen päivä on erilainen, mikä tekee työstä mielekästä. Toisinaan asiakkaat tarjoavat kahvia ja toisinaan lounasta. On mukava keskustella aurinkovoimaloista ihmisten kanssa.
Oma työhistoria?
Työskentelin 1990-luvulla Puolustusvoimissa, minkä jälkeen siirryin rakennuspuolen yrittäjäksi. Tein pääasiassa laatoitustöitä eri puolilla Suomea. Kun myimme yrityksen, luin itseni sähköasentajaksi. Tein aurinkopaneelien asennuksia jo kahdeksan vuotta sitten. Nelisen vuotta takaperin muutimme Raumalle avovaimon töiden perässä ja itse sain töitä Vertek Sähköpalvelusta. Olen viihtynyt täällä hyvin, työnantaja on hyvä ja työkaverit mukavia.
Klo 05.00 Herään samaan aikaan avovaimoni kanssa. Käytän koiran ulkona, syön aamupalaa ja katselen aamu-uutiset, joiden jälkeen suuntaan töihin.
Klo 07.00 Saavun Rauman Kairakadun toimipisteeseen. Päivän työt ovat tiedossa jo edellisenä päivänä, joten tarvikkeet ja työkalut on pakattu autoon jo valmiiksi. Tähän aikaan vuodesta teen pääsääntöisesti aurinkopaneelien asennuksia yhdessä Jouni Vuolan kanssa.
Klo 08.00 Asennamme asiakaskohteeseen 16 aurinkopaneelia. Käymme asiakkaan kanssa läpi, mitä Omavoiman myyjän kanssa on sovittu, sekä mitä teemme ja millä tavoin. Asennustyöt alkavat aina riskien arvioinnilla, näin varmistetaan kaikin tavoin turvallinen työskentely.
Klo 9.00 Emme pidä kahvitaukoja, vaan teemme töitä läpi aamupäivän. Meille on muodostunut Jounin kanssa selkeät toimintatavat ja työnjako. Minä kiinnitän katolla mekaniikkaa ja Jouni tekee alakerrassa sähkötyöt.
Klo 10.00 Omavoiman aurinkojärjestelmien myyjä Peter Kunze soittaa ja käymme läpi erään tulevan asiakaskohteen asennustyön yksityiskohtia.
Klo 12.00 Kun mekaniikka ja sähköt on asennettu, teemme DC-kaapeloinnin. Tämän jälkeen syömme lounaaksi omat eväät ja juomme kahvit. Lounaan jälkeen ryhdymme nostamaan ja asentamaan paneeleja katolle. Turvallisen työskentelyn takaamiseksi on huomioitava tarkoin esimerkiksi tuuli, katon jyrkkyys ja mahdolliset liukkaudet.
Klo 14.00 Luovutamme valmiin kohteen asiakkaalle. Neuvomme, opastamme ja vastailemme kysymyksiin. Käymme yhdessä läpi invertterin eli vaihtosuuntaajan toiminnallisuudet. Laitamme laitteen langattomaan verkkoon, sekä luomme käyttäjätilan, jotta asiakas pääsee seuraamaan tietoja kännykästään. Lisäksi asiakas saa mittaustulokset ja johdotuskaaviot.
Klo 15.00 Palaamme Kairakadulle. Tuomme aina roskat mukanamme ja lajittelemme ne tarkoin. Teemme asennetusta aurinkojärjestelmästä yleistietolomakkeeen sähköverkkoyhtiölle ja dokumentoimme pöytäkirjat. Tämän jälkeen katsomme valmiiksi seuraavan päivän asennuksissa tarvittavat tarvikkeet.
Klo 16.00 Työpäivät päättyvät työmaan mukaan yleensä klo 15-17 välillä. Kotona käytän koiraa ulkona, syön päivällisen ja suuntaan kuntoilemaan. Tänään tehdään myös avopuolison kanssa pihahommia.