Sähköinen sankari toisessa polvessa

VOIMAHAHMO: ÅKE NYGÅRD

Voimahahmo-juttusarjassa tutustumme konsernimme arjen supersankareihin. Jo kohta 36 vuotta sähköalalla työskennellyt Åke Nygård on toisen polven tekijä, joka jakaa mielellään kokemuksen myötä tullutta tietotaitoaan nuoremmille. Jututimme Åkea muun muassa siitä, mikä tekee hänen työstään mielekästä ja mistä hän saa virtaa omaan tekemiseensä.

Vertek Oy:llä sähköalan verkostoasentajana työskentelevä Åke Nygård on otettu siitä, että hänet valittiin  ensimmäiseksi Voimahahmoksi. Ne kuuluisat pikkulinnut visersivät, että positiivisena ja kaikki huomioonottavana miehenä hän luo omalla tekemisellä ympärilleen hyvän mielen energiaa.

  • Uskoisin, että yksi syy tälle valinnalle on pitkä kokemukseni ja sen kautta tullut tietotaito, jota jaan mielelläni myös nuoremmille kollegoille. Olen myös ottanut urani aikana monta haastetta vastaan ja hoitanut ne mielestäni kunnialla. Lähdin esimerkiksi aikanaan yksin Kemiin keikkahommiin, jossa rakennettiin 5 kilometriä linjaa lumihangessa 40 asteen pakkasessa. Kahden viikon jälkeen sain avukseni Allan Helinin, Nygård kertoo.

Periksi ei annettu silloin, kuten ei muulloinkaan. Kesäisen lämpimät ilmat ovat luonnollisesti paukkupakkasia mukavammat, mutta Nygård viihtyy ulkotöissä kelillä kuin kelillä.

  • Työhöni kuuluu 0,4 kV:n pienjännite- ja 20 kV:n korkeajännitetyöt. Työskentelen pääasiassa Vakka-Suomen Voiman toimialueella. Olen toki ehtinyt vajaan neljän vuosikymmenen aikana tekemään asennushommia myös laajemmalla säteellä.

Uudenkaupungin ammattikoulusta sähköasentajaksi valmistunut Nygård hakeutui alalle sähköteknikkona ja -mestarina työskennelleen isänsä vanavedessä. Nykyiseen työpaikkaansa aiemmin paikallisessa sähköfirmassa ja Uudenkaupungin autotehtaalle työskennellyt mies hakeutui 24-vuotiaana vuonna 1986.

  • Tässä tapauksessa työ on mennyt tietyllä tapa isältä pojalle. Ensin palkanmaksajanani oli Laitilan sähkö, joka vaihtui Vakka-Suomen Voimaksi ja siitä siirryin Vertek Oy:n kirjoille, joka niin ikään kuuluu VSV-konserniin.

Hämeen valtauksen etulinjassa

Kolmessa vuosikymmenessä maailma on muuttunut monin tavoin, ja muutokset ovat näkyneet myös Nygårdin työssä. Työkalut ja -tarvikkeet ovat muuttuneet, kuten myös tavat tehdä töitä. Tietotekniikka on tuonut oman kehityksensä, mutta perustyö nojaa edelleen ahkeruuteen.

  • Työmenetelmät ovat helpottuneet monilta osin huomattavasti, vaikkakin työ on edelleen fyysisesti raskasta, mutta sehän kuuluu työnkuvaan. Kun lähdetään myrskyjen jälkeen metsään, niin se kieltämättä vaatii omanlaisensa luonteen, Nygård tietää.
     
  • Tässä työssä tulee tietää asioista ja ajatella tarkoin, mitä on tekemässä. Harkitseminen ja punnitseminen ovat isossa osassa. Tietotaito kasvaa kokemuksen myötä ja sitä kautta moni asiaa sujuu helpommin.

Mieleenpainuvimmat hetket muistuvat mieleen vuodelta 2003, jolloin hän työskenteli askelilla Ylöjärvi-Ruovesi-Orivesi-Nokia-Pirkkala.

  • Lähdimme tekemään Vertekin ensimmäisiä urakoita Pirkanmaalle. Olin siis etujoukoissa yhdessä Mauno Moision ja Jarmo Lahtisen kanssa tässä niin sanotussa uuden alueen valtauksessa. Siellä oli unohtumattomat järvimaisemat, hyvin erityyppiset kuin meillä täällä rannikolla.

36 vuotta samalla alalla, käytännössä saman työnantajan palveluksessa kertoo siitä, että mies viihtyy työssään ja hyvässä yhteisössä.

  • Työstäni tekee mielekkään liikkuvuus, eli kohteet ja sen myötä maisemat vaihtuvat tiuhaan. Samanlaisia päiviä ei ole paljon. Lisäksi saan olla paljon ulkona ja pääsääntöisesti valoisaan aikaan. Myrskyt eivät kysele kellonaikaan, joten totta kai sitä on tullut lähdettyä hommiin myös pimeään aikaan ja viikonloppuisin. Päivystyshommia tein yli 30 vuotta, mutta siitä olen nyt jäänyt pois. 
     
  • Minulla on ollut aina hyvät välit ihmisiin. Työyhteisömme on todella hyvähenkinen. Mukavat työkaverit ja ympäristö ovat todella tärkeitä asioita viihtyvyyden kannalta.

Sähköpyörällä 500 kilometriä kuukaudessa

Alkujaan Etelä-Pohjanmaan Karijoelta kotoisin oleva Nygård on asunut Uudessakaupungissa 8-vuotiaasta lähtien. Pohjanmaalainen veri virtaa edelleen syvällä suonissa, joskin mies kokee olevansa uusikaupunkilainen.

  • Olen käynyt kansakoulun ja ammattikoulun Uudessakaupungissa, ja kyllähän tämä on minun kotini. Kaunis ja viihtyisä kaupunki, jossa meri on lähellä. Veri vetää sen verran kuitenkin synnyinpaikkakunnalle, että sinne on pakko päästä muutaman kerran vuodessa, Nygård sanoo.

Ja kun hän suuntaa Pohjanmaalle, ottaa mies mukaansa polkupyörän. Sähköasentaja kuluttaa tienpientoja kuinkas muutenkaan kuin sähköpyörällä. Kilometrejä kertyy kuukausitasolla noin 500. Useimmiten mukana on myös kamera ja muuta kuvauskalustoa.

  • Yhdistän pyöräilyn ja valokuvauksen. On maanläheisempää katsella hyviä potentiaalisia kuvakulmia pyörän satulasta kuin että ajelisi paikasta toiseen autolla. Huolehdin siis omalta osaltani hiilijalanjäljestä.
     
  • Olen myös mukana Uudenkaupungin kunnallispolitiikassa. Sosiaalilautakunnassa toimin varajäsenenä ja vaalilautakunnassa varapuheenjohtajana sekä kansalaisopiston johtokunnassa varajäsenenä. Minulle on tärkeää olla mukana vaikuttamassa yhteisiin asioihin ja sitä kautta kehittää kaupunkiamme.

Ajankohtaista

Vertek Oy:n ja Vertek Sähköpalvelu Oy:n vuosi 2023

Sähköautojen latauspisteet ovat pian arkea jokaisessa taloyhtiössä.

Riitta Valavuon työpäivät eroavat toisistaan lähes päivittäin, koskaan ei tarkalleen tiedä, mitä päivä tuo mukanaan.

Vertek, eturivin toimija sähköverkon rakentamisessa, etsii nyt aktiivisesti yhteistyökumppaneita maanrakennusurakoihin Rauman alueelle.