Päiväni maastosuunnittelijana
KUVA&TEKSTI:Marko Östman
Vertek Oy:n maastosuunnittelija Santeri Turunen työskentelee tietokoneella ja maastossa. Onnistuminen vaatii erilaisten ympäristöjen tuntemusta sekä hyviä vuorovaikutustaitoja.
Mitä toimenkuvaasi kuuluu?
Teen tilaajalta saamieni yleissuunnitelmien pohjalta maastosuunnittelua ja teknistä suunnittelua. Projektina voi olla esimerkiksi uuden verkon rakentaminen tai vanhan verkon saneeraus kuten ilmajohtojen vaihtaminen maakaapeliverkoksi. Piirrän koneella kartalle kaivantojen reitit, minkä lisäksi käyn maastossa katsomassa, miten kokonaisuus toteutetaan käytännössä reittien ja kaivuun osalta. Toteutuksen tulee olla sähköteknisesti oikein ja samalla myös kustannustehokasta. Olen mukana projekteissa alusta loppuun, sillä teen suunnittelun lisäksi projektien luvitukset ja dokumentoinnit.
Työn parhaat puolet?
Saan tehdä työtäni itsenäisesti ja käyttää luovuutta. Tapaan paljon erilaisia ihmisiä ja olen heidän kanssaan jatkuvassa vuorovaikutuksessa. Vaikka itse työ on hyvin samantyyppistä, työmaat vaihtuvat tasaiseen tahtiin. Pääsen myös näkemään erilaisia ympäristöjä.
Oma työhistoria?
Valmistuin sähkö- ja automaatioasentajaksi vuonna 2013. Työskentelin ensin noin viiden vuoden ajan RTK-Palvelulla sähköasentajana. Vertek Oy:llä aloitin vuonna 2018 tehden kaapelinäyttöjä, sijaintikartoituksia ja maakaapelin vianpaikannuksia, joita kaikkia teen toisinaan edelleen. Nykyiseen tehtävääni maastosuunnittelijaksi siirryin syksyllä 2022.
Klo 06.00 Herään ja teen aamutoimet. Tämän jälkeen suuntaan pyörällä kohti Kairakadun toimipistettä.
Klo 07.00 Meillä on liukuva työaika, mutta yleensä olen työpaikalla klo 7. Aloitan päivän kupillisella kahvia ja vaihtamalla kuulumiset työkavereiden kanssa. Siirryn tietokoneelle ja ryhdyn laittamaan Monna–Nihattula-maakaapelointiprojektin sijaintikartoituksia järjestelmään. Näin varmistetaan, että kaapelien koordinaatit ovat samat koneella ja maastossa.
Klo 09.00 Sovin tulevien päivien tapaamisia maanomistajien kanssa. Näissä neuvotteluissa käymme läpi toteutusta ja varmistamme, että meidän tarpeemme ja heidän toiveensa kohtaavat parhaalla mahdollisella tavalla.
Klo 9.30 Vastailen sähköposteihin, sekä haen kaupungilta ja ELY-keskukselta lupia erilaisiin projekteihimme.
Klo 10.00 Maaurakoitsija soittaa ja pyytää käymään kohteessa. Käyn paikan päällä merkkaamassa uudestaan jakokaapin paikan, sillä jostain syystä merkkauskeppejä on kadonnut. Samalla reissulla käyn toisessa kohteessa keskustelemassa eräästä kaivuuosuudesta tontin omistajan kanssa, jotta meillä molemmilla on selkeä kuva siitä, mitä ja mistä kaivetaan
Klo 11.00 Pidän aina puolen tunnin lounastauon klo 11. Syön evääksi tekemäni lounaan Kairakadun toimistolla ja juttelemme työkavereiden kanssa. Laiskana kokkina teen aina sunnuntaisin koko viikon eväät valmiiksi.
Klo 12.00 Aloitan yritysasiakkaan uuden sähköliittymän maastosuunnittelua. Käyn tarkoin läpi tilaajalta saamani yleissuunnitelman, jonka pohjalta saan käsityksen kokonaisuudesta ja sen yksityiskohdista, ja pystyn hahmottelemaan, mitä kautta sähköliittymä viedään kohteeseen.
Klo 13.00 Olen mukana Rauman Energian sähköverkon ja Vertekin yhteisessä palaverissa. Käymme läpi tilannekatsauksen, jossa kartoitamme tehtyjä ja tulevia töitä.
Klo 14.00 Juon kupillisen kahvia, jonka jälkeen käyn Vasaraisilla pelto- ja metsäympäristössä katsomassa maanomistajan toivoman mahdollisen reittimuutoksen. Poraan pieniä reikiä maa-ainekseen nähdäkseni, että voidaanko kyseiseen paikkaan kaivaa, ja samalla asennan merkkikepit kaivureitille.
Klo 15.00 Palaan toimistolle ja jatkan tietokoneella edellisenä päivänä aloittamaani reittimuutostyön suunnittelua.
Klo 15.30 Pyöräilen kotiin ja syön kevyen välipalan, jonka jälkeen valmistaudun päivän juoksuharjoitukseen. Tänään juoksen henkilökohtaisen ohjelmani mukaisesti tunnin peruskuntolenkin, mikä tarkoittaa noin kymmentä kilometriä. Lenkin jälkeen palaudun ja valmistaudun seuraavaan päivään.