Sähköautojen latauspisteet hyvissä ajoin ennakkoon

Valmistautuminen tulevaisuuteen on iso osa nykypäivän autoilua. Autoilun sähköistyessä tulee varautua myös latausmahdollisuuksiin. Raumalainen taloyhtiö otti latauspisteiden katselmoinnin ja asennustyön Vertek Sähköpalvelulta jo ennen kuin yhdelläkään asukkaalla on käytössään sähköautoa.

Rauman Kourujärvellä sijaitseva rivitalo As. Oy Puolukkatie 6 on toiminut viisaasti ja varautunut tulevaan jo hyvissä ajoin ennakkoon. Taloyhtiön autokatokseen asennettiin vuoden 2021 aikana yhdeksän sähköauton latauspistettä.

  • Ajatus tähän lähti taloyhtiön asukkailta. Yhtiökokouksessa pohdittiin, mitä tällainen asennustyö maksaisi. Kerroin, että ensin tulee suorittaa ammattilaisten toimesta katselmointi, jonka pohjalta he pystyvät tekemään tarjouksen asennuksista. Nostin esiin myös sen, että tiettyjen kriteerien täyttyessä on ARA:lta, eli Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselta mahdollista saada avustusta, Kiinteistökehitys Kuusisto Oy:n toimitusjohtaja ja As. Oy Puolukkatie 6:n hallituksen puheenjohtaja Janne Kuusisto taustoittaa.
Vertek Sähköpalvelun työnjohtaja Tuisku Innola opastaa As. Oy Puolukkatie 6:en hallituksen puheenjohtaja Janne Kuusistoa (vas.).

Hän ryhtyi hallituksen valtuuttamana selvittelemään asiaa. Vertek Sähköpalvelu Oy saapui nopealla aikataululla suorittamaan katselmoinnin. Katselmointi on puolueeton arviointi, eikä se sido tilaajaa mihinkään. Kyseessä on työvaihe, jota ilman asennuksia ei voida tehdä.

  • Kuulemme asiakkaan toiveet ja tarpeet, jonka jälkeen käymme läpi muun muassa nykyiset sähköliittymät ja pääsulakekoot. Lisäksi selvitämme energialaitoksen suunnalta esimerkiksi sen, mikä on ollut huippukulutus viimeisen kahden vuoden aikana. Näin varmistetaan se, kuinka paljon pystytään lataamaan, katselmoinnista vastannut Vertek Sähköpalvelu Oy:n työnjohtaja Kari Villanen kertoo.
  • Samassa yhteydessä tehdään myös pääkeskuksen katselmointi. Toisinaan saattaa tulla esiin muutakin sähköremontin tarvetta, mikäli kaikki ei vastaa enää nykyajan turvallisuusvaatimuksia. Näin ollen tässä saa tietyllä tapaa kaksi katselmointia yhdellä kertaa, asennustöistä vastannut Vertek Sähköpalvelu Oy:n työnjohtaja Tuisku Innola lisää.

Katselmoinnin jälkeen taloyhtiö laittoi ARA:lle avustushakemuksen. Puolukkatien kohteeseen asennettiin yhteensä yhdeksän ABB Terra AC -mallin latauspistettä.

  • Kun päätös avustuksesta saapui, toimitti Vertek meille lopullisen tarjouksen, jonka hyväksyttyämme asennustyöt saatiin käyntiin. Kokonaisuudessaan prosessi vei puolisen vuotta, josta isoin aika meni avustuspäätöksen saamiseen. Hommat etenivät todella hyvin ja saimme Vertekilta asiantuntevaa palvelua esimerkiksi mahdollisimman laadukkaiden ja aikaa kestävien laitteiden valinnassa, Kuusisto sanoo.
Vertek Sähköpalvelun tekninen asentaja Kari Villanen toteutti kohteeseen katselmoinnin sähköautojen latauslaitteita varten.

Edistyksellisyys vaikuttaa asuntojen arvoon

Kiinteistökehitys Kuusisto on järjestänyt Vertek Sähköpalvelun toteuttamia katselmointeja myös muille taloyhtiöille. Kyseinen Puolukkatien kohde on näistä ensimmäinen, jonka latauspisteet ovat valmiina käyttöön.

  • Huomionarvoista on se, ettei tämän taloyhtiön asukkailla ole kenellekään vielä sähköautoa. Toisin sanoen he haluavat valmistautua hyvissä ajoin tulevaan autoilun sähköistymiseen. Samalla latauspisteet nostavat myös taloyhtiön houkuttelevuutta ja asuntojen arvoa, Kuusisto muistuttaa.
  • Ja kun katselmoinnin ja asennuksen tekee hyvissä ajoin, on siihen mahdollista saada aiemmin mainittua avustusta. On selvää, että jossain kohtaa kun liikenteessä on enimmäkseen sähköautoja, ei avustuksia enää jaeta, Innola lisää.

As. Oy Puolukkatie 6 asennutti katokseen samalla kertaa myös uudet autojen lämmityspistorasiat. Kahden työn suorittaminen samalla kertaa toi selvää säästöä.

  • Saimme kaikki autopaikat mittaukseen niin, että taloyhtiö pystyy veloittamaan jokaista autopaikan käyttäjää henkilökohtaisen kulutuksen mukaan. Toisin sanoen kiinteä maksu poistuu ja nyt maksetaan vain käytöstä, Kuusisto sanoo.

Taloyhtiön isännöitsijänä toimii K3-isännöinti Oy:n Mika Savila, joka oli tiiviisti projektissa mukana. Hän kiittelee Vertek Sähköpalvelun toimintatapaa kokonaispalvelun tarjoamisessa. Laajat referenssit olivat toinen asia, joka vakuutti taloyhtiön hallituksen valitsemaan juuri Vertekin.

  • Heidän korkea ammattitaitonsa ja pitkä kokemuksensa takaa sen, että voimme luottaa tuotteiden ja asennusten olevan juuri niin kuin kuuluukin. Taloyhtiön asiakkaat ovat suhtautuneet tähän hankkeeseen ja Vertekin toimintaan kaikin puolin positiivisesti, Savila kiittelee.
Vasemmalta K3-isännöinti Oy:n Mika Savila, Vertek sähköpalvelun Kari Villanen, Kiinteistökehitys Kuusisto Oy:n Janne Kuusisto ja Vertek Sähköpalvelun Tuisku Innola.

Ajankohtaista

Sähköautojen latauspisteet ovat pian arkea jokaisessa taloyhtiössä.

Riitta Valavuon työpäivät eroavat toisistaan lähes päivittäin, koskaan ei tarkalleen tiedä, mitä päivä tuo mukanaan.

Vertek, eturivin toimija sähköverkon rakentamisessa, etsii nyt aktiivisesti yhteistyökumppaneita maanrakennusurakoihin Rauman alueelle. 

Tehdasalueelle on asennettu yhteensä noin 1600 aurinkopaneelia yhteistyössä Vertek Sähköpalvelu Oy:n kanssa.