Positiivista energiaa koko työympäristöön

VOIMAHAHMO: JAANA SARIN

Voimahahmo-juttusarjassa tutustumme konsernimme arjen supersankareihin. Vuoden 2021 työntekijäksi valittu Jaana Sarin on taloushallinnon ammattilainen, jonka positiivinen luonne pitää myös työkaverien huulet hymyssä. Jututimme 36 vuoden uran talossa tehnyttä Jaanaa muun muassa siitä, mikä tekee hänen työstään mielekästä ja mistä hän saa virtaa omaan tekemiseensä.

Vertek Oy:n ja Vertek Sähköpalvelu Oy:n talousasiantuntijana työskentelevä Jaana Sarin valittiin VSV-konsernin vuoden 2021 työntekijäksi. Valintakriteereinä oli, että Vuoden työntekijä on energinen, positiivinen, joustava ja tehokas, eli työpaikan hyvä tyyppi. Nämä kriteerit on helppo allekirjoittaa, sillä Sarinin hyväntuulisuus tarttuu keskustelukumppaniin hetkessä.

 • Olin erittäin yllättynyt valinnasta, mutta totta kai positiivisessa mielessä. Mielestäni jokainen meillä ansaitsee Vuoden työntekijä -tittelin, joten onhan tällainen huomionosoitus iloinen yllätys. Haluan kiittää äänestäjiäni tästä kunniasta, Sarin hymyilee.

Positiivisuus on yksi hänen supervoimistaan, mutta myös vahva oman työn osaaminen ja pitkä kokemus muodostavat voimahahmolle kantavan viitan.

 • Koen olevani ihmisenä sellainen, joka tulee kaikkien kanssa hyvin toimeen. Olen mukana monessa ja osallistun yleensä kaikkeen, mitä työnantaja järjestää. Pitkän työuran myötä tunnen talossa paljon ihmisiä, joten keskinäinen kommunikointikin on helppoa. Toki nyt kun yhtiö on kasvanut, niin enää en voi millään tuntea kaikki työkavereita.

Omassa työssään Sarin huolehtii Vertek Oy:n ja Vertek Sähköpalvelu Oy:n taloushallinnon tehtävistä. Hän tekee muun muassa molempien yhtiöiden kirjanpidot, tilinpäätökset ja veroilmoitukset sekä hoitaa Vertek Sähköpalvelun laskutuksen. Myös Vertekin laskutuksesta osa kuuluu hänen vastuulleen painottuen yksikköhinta- ja urakkapuolen laskutukseen.

 • Työssäni korostuvat ennen kaikkea tarkkuus ja täsmällisyys. Aikatauluissa on pysyttävä, sillä ne vaikuttavat monen muun ihmisen työhön. Jos minulla aikataulut venyisivät, he eivät pääsisi jatkamaan ajoissa omia töitään.

Onnistumiset palkitsevat

Alkuvuodet ovat Sarinin työssä aina sitä kaikkein kiireisintä aikaa. Tammi-maaliskuussa hänellä on monta rautaa tulessa.

 • Aina tilinpäätöstä aloittaessani tulee ajatus, että voi ei, taas ollaan tässä. Työpäivät venyvät usein noin 12-14 tunnin mittaisiksi. On kuitenkin erittäin palkitsevaa, kun tilinpäätökset on saatu tehtyä ja kokonaisuus kaikkine kirjauksineen on viety maaliin onnistuneesti, Sarin sanoo.

Tärkeä työ ei ole jäänyt esimiehiltä huomaamatta, sillä Sarin on saanut monesti kiitosta ahkeruudestaan ja joustavuudestaan. Hänen lisäkseen taloushallinnossa työskentelee kaksi muuta osaajaa.

 • Meillä on toimiva porukka, jossa on hyvä yhteishenki. Välillä mennään sellaisella kovallakin huumorilla. Sehän on se arjen piristys. Mielestäni meillä on koko konsernissa hyvä yhdessä tekemisen meininki.

Yhden tietokoneen talosta nykyaikaan

Sarin aloitti työskentelyn talossa jo vuonna 1986 luettuaan itsensä ensin merkonomiksi ja käytyään sen jälkeen ATK-yhteyshenkilökurssin. Hänet valittiin suunnitteluosastolla avautuneeseen sihteerin tehtävään. Työharjoittelusta alkanut ura on kantanut jo 36 vuoden ajan.

 • Olen tehnyt vuosien varrella monenlaista ja palkanmaksajakin on vaihtunut kolmesti. Aluksi työantajana oli Laitilan Sähkö, sen jälkeen Vakka-Suomen Voima ja kun linjapuoli yhtiöitettiin vuonna 1996, siirryin Vertekille, Sarin muistelee.

Aivan työuran alusta nousee mieleen myös ajan myötä hauskaksi muuttunut sattumus.

 • Tein tuohon aikaan hyvin tyypillisiä sihteerin töitä eli kirjoitin saneluita puhtaaksi. Olin juuri tullut taloon ja minun piti kirjoittaa puhtaaksi silloisen esimieheni Erkko Honkisen sanelut. Painaessani sanelun käyntiin, tulinkin vahingossa poistaneeksi koko sanelun. Nuorelle tytölle se oli kova paikka, mutta siitäkin selvittiin, sillä hyvänä sanelijana Erkko saneli samat asiat uudelleen.
 • Suunnittelupuolella työskennellessäni piirsin muuntopiirikarttoja ja tein niihin korjauksia. Olen aikanaan piirtänyt esimerkiksi kaikki Laitilan taajaman pohjakuvat uusiksi. Siihen aikaan käytettiin Transpaa, eli muovia, jolle kuvat piirrettiin käsin.

Taloushallinnon ammatintutkinnon Sarin suoritti edellisen vuosikymmenen lopulla, jonka jälkeen hän aloitti nykyisessä tehtävässään.

 • On ollut antoisaa tehdä runsaasti erilaisia töitä. Sitä kautta oma osaaminen on karttunut monin tavoin. Myös erilaisten ihmisten kanssa työskentely on opettanut paljon. Opinnoista saa hyvän pohjan, mutta kyllä käytännön työ opettaa aina parhaiten.

Viimeisen neljän vuosikymmenen aikana maailma on muuttunut monin tavoin. Tietoliikenteen muutokset ovat se kaikkein isoin asia.

 • Silloin kun tulin taloon, niin meillä oli ainoastaan yksi IBM:n tietokone. Siitä on pitkä matka nykyaikaan, jolloin käytännössä kaikki tehdään tietokoneella. Lankapuhelimista on siirrytty kännyköihin ja perinteisestä postista sähköposteihin.

Tuore mummu liikkuu aktiivisesti

36 vuoden aikana Sarin on saanut kollegoista ystäviä. Myös se tärkein ihmissuhde eli puoliso on löytynyt saman yhtiön palkkalistoilta.

 • Olen tavannut aviomieheni töiden kautta, toki tunsimme toisemme jo entuudestaan. Hän työskentelee Vertekillä ja vanhin kahdesta pojastani siirtyi juuri Vertekiltä VSV:n palvelukseen. Olemme siis tietyllä tapaa sellainen VSV-perhe, mutta työasioista ei kotona juurikaan keskustella, Sarin naurahtaa.

Tämä perhe kasvoi juuri uudella tulokkaalla, sillä Sarinista tuli helmikuun puolivälissä ensimmäistä kertaa pienen pojan isoäiti.

 • Onhan tämä mahtavan hieno tunne. Sitä ei oikein vielä edes käsitä, että olen mummu. Näin pienen pojan eilen ensimmäistä kertaa, joten asia alkaa konkretisoitumaan. Meitä on minun suvussani nyt jo viisi sukupolvea.

Laitilassa asuva Sarin viihtyy vapaa-ajallaan liikunnan ja luonnon parissa.

 • Pyrin liikkumaan mahdollisimman paljon. Käyn kävelyllä, spinningissä, jumpassa ja toisinaan myös kuntosalilla. Lisäksi tykkään patikoida. Käymme naisporukalla Huoviretkellä ja viime syksynä kävimme ystäväpariskunnan kanssa Kolilla. Myös Kuhankuonon patikkareitit ovat tulleet tutuiksi. Talviaikana kiehtoo myös Suomen Lappi hiihtolatuineen ja laskettelurinteineen. Kesällä viihdyn pihatöissä ja puutarhassa.

Ajankohtaista

Voimahahmo-juttusarjassa tutustumme konsernimme arjen supersankareihin.

Etsimme nyt Loimi-Hämeen yksikköömme uutta liiketoimintajohtajaa.

Vertek Oy:n ja Vertek Sähköpalvelu Oy:n vuosi 2023

Sähköautojen latauspisteet ovat pian arkea jokaisessa taloyhtiössä.