Päiväni sähkö- ja tietoverkkoasentajana

Mitä toimenkuvaasi kuuluu?

Tietoliikenneverkon kunnossapitoa ja rakentamista yhdessä kuuden hengen tiimin kanssa. Huolehdin, että VSP:n tietoliikenneasiakkaiden netti toimii moitteettomasti ja kaapelitv verkko on kunnossa.

Työn parhaat puolet?

Joka päivä saa olla ulkona ja jokainen päivä on todellakin erilainen. Oman työn jälki myös näkyy konkreettisesti. Työnantaja on joustava perheellisen näkökulmasta. Yhteisöllisyys ja hyvät työkaverit, kaikki tervehtii töihin tullessa ja sieltä pois lähtiessä.

Tietoverkkoasentajan työ on pääosin itsenäistä, mutta pylvästyöskentelyssä on mukana aina työpari.

Klo 04.45 Herätys ja aamujumppa. Ennen töihin saapumista vien isomman lapsen mummolaan odottamaan kouluun lähtöä ja pienemmän lapsen päiväkotiin.

Klo 7:00 Työpäivä alkaa aamuseitsemältä Uudenkaupungin Poraajantiellä sijaitsevassa Vertekin toimipisteessä. Aamurutiineihin kuuluu aamupuuron syönti samalla, kun luen läpi tulleet sähköpostit ja muut “paperihommat”. Jokainen päivä on kirjaimellisesti aina hyvin erilainen, joten seuraavaa päivää on melkein mahdoton valmistella. Tämänkin päivän ohjelma selviää aamun työnjaolla, jota vetää tietoliikenneverkko-yksikön vetäjä Henri Friberg.

Klo 7.30 Työnjaossa napsahti keikka Kustaviin, jossa työnä valokuituverkon ilmakaapeliasennusta. Vertekin tietoliikenneverkko-tiimi huolehtii Vakka-Suomen Puhelimen omistamasta valokuituverkosta Uudessakaupungissa, Kalannissa, Lokalahdella, Taivassalossa, Kustavissa, Pyhärannassa, Nousiaisissa, Maskussa ja Mynämäellä. VSP rakennuttaa myös lisää valokuituverkkoa kokoajan. Toiminta-alue tietoverkkoasentajana on siis melko laaja. Kustavin kohteeseen on jonkin verran matkaa lossireitteineen, joten auto tarvitsee pakata huolellisesti. Tarkistetaan, että autosta löytyy kaapelointivälineet, hitsauskone ja asianmukaiset turvavälineet sekä kaapelikelavaunu mukaan. Useimmiten toimitaan itsenäisesti, mutta mm. pylvästyöskentelyssä pitää olla kaveri mukana.

Klo 12:00 Tähän aikaan vuodesta ei saaristossa ole oikein lounaspaikkoja auki, joten Kustavissa pidetään autossa “hyttilounas” omien eväiden kanssa.

Klo 12:30 Lounaan jälkeen lähdetään takaisin Uuteenkaupunkiin. Matkalla puhelin soi vikailmoituksen merkeissä. Kaivuu-urakoitsija on vahingossa osunut kaivaessaan maan alla olevaan valokuitukaapeliin. Vikapaikka on tässä tilanteessa selvä, mutta välillä valokuituverkon vikapaikkaa joudutaan etsimään tutkan avulla. Tutkalaitteella pystytään selvittämään vikakohta parin metrin tarkkuudella, jonka jälkeen työkaveri etsii karttatietojärjestelmästä tarkan sijainnin. Valokuitukaapelin viankorjaukseen menevä aika riippuu täysin kaapelin kuitujen määrästä. Runkolinjaan kohdistuneen vian korjaus saattaa viedä kokonaisen päivän. Useimmiten ja tänäänkin kaivuuvahinko kohdistui nelikuituiseen kaapeliin ja korjaus on nopea.

klo 14.00  Vielä ehditään käymään nostamassa valokuitukaapeli ylös. Viime viikolla asiakas tilasi ilmassa olevan valokuitukaapelin laskun, jotta pystyi turvallisesti hoitamaan muutaman puun kaadon. Asiakas oli kuitannut, että on saanut puut kaadettua, joten kaapelin voi käydä nostamassa.

Klo 15:00 Saavutaan takaisin toimistolle. Työpäivän jälkeen tehdään tuntikirjaukset koneelle, eli mitä töitä työpäivän aikana on tehty, jokaiselle työlle on oma työnumeronsa. Työhön käytetyt tarvikkeet, kuten kaapelit yms. pitää kirjata ylös. Nykyään myös kuvataan työn lopputulos, joka helpottaa suuresti muistamaan työkohteen, jos siitä tulee asiakkailta vaikka kyselyitä. Seuraavaa työpäivää varten myös auto pitää siistiä ja laittaa kuntoon ennen kotiinlähtöä.

Klo 15:30 Työpäivä pulkassa ja auton nokka kohti Vehmaalla sijaitsevaa kotia.

Ajankohtaista

Mika Niemi nauttii työsuhde-etuna kauniista kesäisistä maisemista. Työpäivät vierähtävät katoilla, sillä keväästä syksyyn hän keskittyy aurinkopaneelien asennuksiin.

Toimitusjohtaja Jarno Salmisen pääkirjoitus VSV-konsernin asiakaslehdessä.

Vastaat paikallisen tiimin johtamisesta, asiakassuhteista ja projektien toimituksista.

Tehtäviisi kuuluu mm. esihenkilötyöt, projektien hoito ja työsuunnittelu, asiakasyhteistyö sekä tarjouslaskenta.