Coreplast Laitila Oy on panostanut kestävän kehityksen mukaisiin energiaratkaisuihin

Teksti; Mark Östman
Kuvat: Marko Östman, Coreplast

Laitilalainen Coreplast on yksi seudun merkittävistä toimijoista niin työllistäjänä kuin yhteiskuntavastuun kantajana. Tehdasalueelle on asennettu yhteensä noin 1600 aurinkopaneelia yhteistyössä Vertek Sähköpalvelu Oy:n kanssa.

Laitilassa Eurantien varrella ohikulkijan huomio kiinnittyy isoon aurinkopaneelikenttään. Ruiskuvalun sopimusvalmistaja Coreplast Laitila Oy on panostanut kestävän kehityksen mukaisiin energiaratkaisuihin esimerkillisellä tavalla.

Vuosien 2021-2022 aikana tehtaan katolle asennettiin Vertek Sähköpalvelu Oy:n toimesta kahdessa erässä noin 600 aurinkopaneelia. Kesällä 2023 Vertek Sähköpalvelu toimitti ja asensi kiinteistön ja tien väliselle tontille yhteensä noin 1000 paneelia.

– Kokonaisuus tuottaa sähköä laskennallisesti noin 700 MWh, mikä on viidennes vuotuisesta tarpeestamme. Puhutaan siis isoista investoinneista. Sähkön hinnoista riippuen olemme laskeneet tämän maksavan itsensä takaisin seitsemässä vuodessa, Coreplast Laitila Oy:n toimitusjohtaja Mikko Toivonen taustoittaa.

Yhtiö on osa NASDAQ Copenhagen -pörssiin listattua tanskalaista SP Group A/S:ää, joka toimii kolmella eri mantereella. Muovialan konsernin tavoitteena on, että kaikkien sen tehtaiden käyttämä energia on vuoteen 2030 mennessä hiilineutraalia.

– Emme ajattele aurinkopaneelien kaltaisia kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja ainoastaan taloudellisena investointina, vaan haluamme olla omalta osaltamme kantamassa yhteiskuntavastuuta ja luomassa puhtaampaa tulevaisuutta.

Arvot ohjaavat toimintaa

Juuret ovat syvällä Varsinais-Suomen maaperässä. Coreplast työllistää yli 100 muovialan ammattilaista ja työssäkäyntialue kattaa Uudenkaupungin, Porin, Harjavallan ja Turun sisäisen alueen. Lisäksi Salossa toimii maalauksiin, painatuksiin, water printtiin ja merkkauksiin keskittynyt tytäryhtiö Jollmax Coating Oy.

– Vahvuutemme on vaativien ja mittatarkkojen ruiskuvalutuotteiden valmistaminen korkealla laadulla ja asiakaslähtöisellä otteella. Meillä on pitkät asiakassuhteet ja osa työntekijöistämme on työskennellyt meillä yli 40 vuotta. Nämä viestivät arvoistamme, eli asiakaslähtöisyydestä, sitoutumisesta, luottamuksesta ja tuloksellisuudesta, Toivonen sanoo.

Vasemmalta Vertek Sähköpalvelun Tuisku Innola, Coreplastin Mikko Toivonen ja Jussi Niemi.

Tuotanto kasvaa, kulutus laskee

Viitenä päivänä viikossa vuorokauden ympäri käyvässä tehtaassa on 40 ruiskuvalokonetta. Viimeisen viiden vuoden aikana on osin korvausinvestointina ja osin kapasiteetin kasvattamisena hankittu 15 ruiskuvalukonetta. Toimitilojen valaistukset on vaihdettu LED-valoihin, toiminnassa minimoidaan jätteen määrää ja lisätään muovimateriaalien kierrätystä.

– Laskemme tarkoin toimintamme hiilijalanjäljen. Tuotantomme kasvaa joka vuosi, mutta samaan aikaan meillä menee vähemmän sähköä – ja kaikki käyttämämme sähköhän on hiilineutraalia, varatoimitusjohtaja Jussi Niemi sanoo.

Kestävän kehityksen mukaisia toimia rakennetaan yhdessä asiakkaiden sekä Vertek Sähköpalvelun kaltaisten kumppanien kanssa.

– Halusimme luotettavan paikallisen toimijan asentamaan aurinkopaneelit, joten Vertek Sähköpalvelu oli luontainen valinta kumppaniksi. Projektin aikana oli maailman tilanteesta johtuen komponenttipulaa, maa oli ennakoitua pidempään roudassa ja maaperää vahvistettiin murskeella, mutta näistä huolimatta aikataulut venyivät vain muutamalla viikolla. Näihin ei kukaan voinut vaikuttaa, ja olemme kaikin puolin tyytyväisiä kokonaisuuteen, Toivonen kiittelee.

Tutustu Coreplast Laitila Oy:n toimintaa tarkemmin osoitteessa www.coreplast.fi

Haastattelu tehtiin tammikuun 2024 lopulla. Varatoimitusjohtaja Jussi Niemestä tuli yhtiön toimitusjohtaja 1.3.2024 alkaen, kun Mikko Toivonen siirtyi hallituksen jäseneksi.

Ajankohtaista

Mika Niemi nauttii työsuhde-etuna kauniista kesäisistä maisemista. Työpäivät vierähtävät katoilla, sillä keväästä syksyyn hän keskittyy aurinkopaneelien asennuksiin.

Toimitusjohtaja Jarno Salmisen pääkirjoitus VSV-konsernin asiakaslehdessä.

Vastaat paikallisen tiimin johtamisesta, asiakassuhteista ja projektien toimituksista.

Tehtäviisi kuuluu mm. esihenkilötyöt, projektien hoito ja työsuunnittelu, asiakasyhteistyö sekä tarjouslaskenta.